Malta en ontwikkelingen in andere belastingparadijzen

Vorig jaar kwam in augustus in het nieuws dat een officier van justitie dood is aangetroffen in zijn huis op Malta. In 2017 werd de journaliste Daphne Caruana Galizia vermoord door een autobom. Beiden deden onderzoek naar corruptie en witwassen waarbij hoge politici waren betrokken. Malta staat onder meer bekend vanwege zijn aantrekkelijke fiscale klimaat en hoog op de lijst van risicolanden. Zo hebben online casino’s hun (hoofd)kantoor op Malta en staat het land bekend om hun scheepsregistratie. Ook is Malta het eerste Europese land dat sinds juni 2021 op de grijze lijst van de FATF is geplaatst. Op deze lijst staan landen vanwege de witwasrisico’s en een gebrek aan transparantie. In juli 2022 heeft de FATF Malta geschrapt van de grijze lijst omdat ze effectieve maatregelen hebben genomen. Tijd om de balans op te maken voor Malta als risicoland. Het Offshore Kenniscentrum is recentelijk afgereisd naar Malta om zich ter plaatse te kunnen verdiepen in het land en de genomen maatregelen. Er is onder andere een bezoek gebracht aan de Malta Business Registry (handelsregister), de Malta Gaming Authority en de Belastingdienst. Deze bevindingen worden nu op 7 maart gedeeld tijdens de live training in Almere.

De training van een halve dag vindt plaats in Almere en daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Maltese (offshore)vennootschappen. We gaan live inloggen in het handelsregister en laten zien welke documenten beschikbaar zijn en hoe je informatie kan duiden die relevant is voor onderzoek naar een Maltese vennootschap. De internationale structuur van een online gambling vennootschap staat ook op het programma. Waar zitten de mogelijke (witwas)risico’s. Naast Malta komt onder meer Curaçao terug in deze structuur.

Tot slot wordt er aandacht besteed aan actualiteiten in ander belastingparadijzen. Weet u al meer over de nieuwe offshore vennootschap van Canada? Wij vertellen u er graag meer over. Ook bespreken we het laatste datalek van vastgoed in Dubai waarbij de relatie met offshore vennootschappen zeer intiem is.

Dinsdag 7 maart 2023 van 13.15 – 16.45 uur.
Trainers: mr. dr. T.J. (Jan) van Koningsveld, directeur en Wendy van Koningsveld.

Prijs: €219,- exclusief 21% BTW

Voor wie is deze training relevant? Compliance medewerkers van banken, trustkantoren en andere financiële instellingen, maar ook voor mensen werkzaam bij de  Belastingdienst, FIU, Politie en toezichthouders.

Locatie: Regus Almere, Mandelaplein 1, 1314 CG ALMERE.
Deze locatie ligt tegen over het NS centraal station op de 18e verdieping in het WTC gebouw. Betaalde parkeergelegenheid is aanwezig.

Verzorging : Koffie/thee en een kleine middagsnack.
Het maximum aantal deelnemers bedraagt 18.

U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier of via de website van het Offshore Kenniscentrum via deze link.

Datum:07-03-2023
Tijd:13.15 - 16.45 uur
Locatie:Regus, Almere
Price€ 219, exclusief btw

Docent


Mr. Dr. Jan van Koningsveld

Mr. Dr. Jan van Koningsveld is jurist met een jarenlange opsporingsachtergrond. Hij was vanaf 1985 tot 2010 verbonden aan de FIOD, onder andere als rechercheur. In oktober 2015 is Jan gepromoveerd aan Tilburg University. Hij beschrijft als eerste de wijze waarop en de schaal waarop misbruik van Offshore vennootschappen plaatsvindt. Hij is de auteur van het boek “De offshore wereld ontmaskerd.”  Van Koningsveld is nu als directeur-onderzoeker-trainer werkzaam voor het Offshore Kennis Centrum, afgekort OKC in Almere.