Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) training

Deze gespecialiseerde training leidt op voor het Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) examen van IAPP (International Association of Privacy Professionals), de grootste internationale beroepsvereniging van privacy professionals. Er zijn twee mogelijkheden, ofwel een 2-daagse klassikale training, ofwel een in-company training. Met de CIPP/E certificering kunt u aantonen dat u kennis heeft van de wet- en regelgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming op Europees niveau. CIPP/E wordt beschouwd als dé Europese standaard op het gebied van privacy. Dit officiële titel is ‘Certified Information Privacy Professional/Europe’. Gedurende de training wordt volledig ingegaan op de Europese context en specifieke wet- en regelgeving rond gegevensbescherming. Tijdens de eerste dag worden onderwerpen als Data Protection Laws, Personal Data, Controllers and Processors, Processing Personal Data, Information Provision en Data Subjects’ Rights behandeld. Tijdens de tweede dag wordt specifiek ingegaan op Security of Processing, Accountability, International Data Transfers, Supervisions and Enforcement en Compliance.

Privacy en data protection staan zowel bij bedrijven als de overheid hoog op de agenda en krijgen in de huidige security trainingen niet de aandacht die deze Europese Privacy training wel geeft. De CIPP/E training en certificering is dan ook bedoeld voor alle IT-, privacy- en security professionals en managers en consultants die dit gemis ook voelen en te maken hebben met persoonlijke data. Qua functionarissen denken wij aan privacy officers, functionarissen gegevensbescherming (FG), informatiemanagers, corporate privacy managers, data protection officers, compliance officers, risk managers, information security professionals, IT juristen, bedrijfsjuristen, advocaten, IT auditors en IT governance professionals.

Examen

Na afloop van de Certified Information Privacy Professional training ontvangt u een voucher voor het CIPP/E examen. Deze examenvoucher is 6 maanden geldig. Het CIPP/E examen wordt bij de Pearson testcenters in Nederland afgenomen. Het Engelstalige examen bestaat uit 90 meerkeuzevragen en duurt 150 minuten. De 2-daagse Certified Information Privacy Professional training behandelt alle onderwerpen die in het examen naar voren komen, desalnietemin dient u rekening te houden met 25 uur aan examenvoorbereiding. Om examen te mogen doen is het IAPP lidmaatschap vereist. De kosten van dit lidmaatschap (een jaar) zijn bij het tarief van de training inbegrepen. Gedurende de tijd van uw lidmaatschap ontvangt u onder meer uitnodigingen voor exclusieve privacy webinars en toegang tot het IAPP resource center met privacy gerelateerde content.

Aanvullende certificering 

Certified Information Privacy Manager (CIPM) – 2 dagen
In de CIPP/E training (het “wat”) leert u alles over de Europese wet- en regelgeving op het gebied van privacy en data protectie en over de consequenties van de verschillen tussen bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten. Dit komt niet aan bod in de CIPM training.

Wij adviseren te starten met de CIPP/E training zodat u als privacy manager ook op de hoogte bent van het juridische kader. In de CIPM training (het “hoe”) past u deze kennis vervolgens toe in uw rol als privacy manager en wordt er dieper ingegaan op de daarbij behorende verantwoordelijkheden en werkzaamheden.

Certified Information Privacy Technologist (CIPT) – 2 dagen
Bent u meer technisch geïnteresseerd? Dan is de CIPT (Certified Information Privacy Technologist) training een goede aanvulling op de CIPP/E training. Tijdens deze 2-daagse training wordt dieper ingegaan op de toepassing van de privacy wet- en regelgeving in een IT omgeving en worden verschillende IT gerelateerde oplossingen aangereikt. Ook komen onderwerpen als Privacy by Design en de Privacy Operation Lifecycle aan bod.

Lesmateriaal en voorbereiding 

Ter voorbereiding op de CIPP/E training en het CIPP/E examen ontvangt u het officiële IAPP studiemateriaal. Wij verwachten dat vóór aanvang van de training de volgende aspecten uit het studiemateriaal voor u bekend zijn:

 • Wat is een persoonsgegeven?
 • Wat is een controllor?
 • Wat is een processor?
 • Beginselen van gegevensverwerking (OESO principes art. 5 AVG)
 • Grondslagen (art. 6 AVG)

Voorkennis

U heeft geen specifieke vooropleiding of kennis nodig om succesvol deel te kunnen nemen aan de Information Privacy Professional training en te slagen voor het Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) examen.

Aantal deelnemers en niveau van de training

Gezien het intensieve karakter van deze 2-daagse Certified Information Privacy Professional (CIPP/E) training is het aantal deelnemers beperkt.

De Certified Information Privacy Professional training wordt gegeven op HBO/Bachelor werk- en denkniveau.

Onverhoopt niet geslaagd? Behaalt u onverhoopt het CIPP/E examen niet, dan mag u de CIPP/E training binnen een jaar kosteloos nogmaals bijwonen.

Uw CIPP/E titel

Wanneer u uw CIPP/E titel heeft behaald, is deze voor altijd geldig, mits u blijvend voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • uw IAPP lidmaatschap waardig zijn; en
 • ten minste 10 uur c.q. 10 PE-punten per jaar besteden aan privacy of security opleidingen.

PE-punten 

Voor het volgen van de CIPP/E training kunt u de volgende PE-punten behalen:

 • 8 PE punten (bv. bij NOREA, (ISC)2 en ISACA)
 • 14 PE punten bij HQ (Holland Quaestor)
 • In de meeste gevallen ontvangt u ook punten bij de Nederlandse Orde van Advocaten
 • Vraag bij uw beroepsvereniging hoeveel punten u kunt krijgen vor het volgen van de CIPP/E training

Voor de schriftelijke opleiding Data Protection Officer (DPO) in de praktijk ontvangt u maar liefst 56 PE-punten van de IAPP. Wanneer u trainingen volgt van (ISC)en ISACA, dan ontvangt u eveneens PE punten van IAPP. U kunt bv. denken aan de trainingen CISSP, CISM, CISA, CRISC en CSX. Ook andere security trainingen kunnen in aanmerking komen voor PE punten.

In de meeste gevallen ontvangt u ook PO-punten voor de Nederlandse Orde van Advocaten. U dient dit zelf met de Orde te overleggen.

Startdatum

De Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) training bestaat uit 2 dagen en wordt centraal in Nederland gehouden. De lesdagen starten om 09.00 uur en eindigen rond 17.30 uur. U heeft de keuze uit de volgende data:

CIPP/E trainingsdata:

 • 11 en 12 juni 2024
 • 9 en 10 juli 2024
 • 15 en 16 juli 2024
 • 27 en 28 augustus 2024
 • 11 en 12 september 2024
 • 8 en 9 oktober 2024
 • 6 en 7 november 2024 (Engelstalig)
 • 3 en 4 december 2024
 • 17 en 18 december 2024

Prijs en inschrijven

De kosten van de 2-daagse CIPP/E – Certified Information Privacy Professional/Europe training bedragen € 2.150,- (excl. BTW) per persoon, incl. koffie/thee, lunches, documentatie en het CIPP/E examen (t.w.v. € 500,-).

Is dit de eerste IAPP training die u volgt? Dan ontvangt u één jaar gratis lidmaatschap van IAPP (t.w.v. € 225,-)!

Als u wilt voor het Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) training inschrijven, kunt uw dat doen via deze link: https://www.imf-online.com/partner/riskcompliance/certified-information-privacy-professional-europe.php
Datum:11-06-2024
Tijd:09.00 uur - 17.30 uur
Dagen:2 days
Locatie:Nederland
Price€ 1,995,- (excl. BTW) per persoon

Program


Docenten


Mr. Drs. Jeroen Terstegge CIPP US/E

Jeroen Terstegge is lid van de Privacy faculty van IAPP en geaccrediteerd IAPP trainer. Daarnaast is hij voorzitter van het IAPP chapter Nederland en is hij partner bij Privacy Management Partners. Jeroen is een van de meest toonaangevende privacy juristen van Nederland.


Mr. Sergej Katus CIPM

Sergej Katus is eveneens partner bij Privacy Management Partners. Sergej is lid van de editorial board van het NGFG (Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming) en privacy adviseur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).


Simone Fennell-van Esch LL.M M.Phil CIPP/E CIPM

Simone Fennell-van Esch is adviseur bij Privacy Company. Daarvoor was zij chef de bureau en senior researcher bij Wolf Legal Publishers en research fellow bij het Tilburg Institute for Law Technology and Society. Als editor was Simone jarenlang verbonden aan het blog van het Nederlands Juristenblad (NJB).