Analyseren van fiscale structuren

Fiscale risico’s spelen anno 2021 een steeds grotere rol bij financiële instellingen, opsporing en toezichthouders. Voorheen was een structuur fiscaal legaal of illegaal. Tegenwoordig wordt er in de media gesproken over agressieve tax planning. Multinationals als Apple en Google hebben een effectieve belastingdruk van minder dan 1%. Iets wat we maatschappelijk onbetamelijk vinden en waar de Europese Commissie boetes oplegt voor ‘oneigenlijke staatssteun’.

Maar waar ligt de grens? Welk deel van uw klantenportefeuille heeft een verhoogd risico op belastingontduiking? De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een nadere onderzoekinspanning van u. Hoe geef je dat vorm als compliance medewerker? En welke maatregelen moet u binnen uw organisatie nemen? Tijdens deze training krijgt u handvatten aangereikt om dit thema goed te kunnen invullen. Aan de hand van recente praktijkzaken krijgt u meer zicht op de problematiek.

Tijdens dit onderdeel staan internationale (fiscale) structuren centraal. We behandelen de drie basisstructuren: dividend, lening en royalty structuur. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zoals Google en Apple worden de structuren uitgelegd. Daar tegenover worden illegale structuren belicht. Ook de structuur en enkele transacties van Holleeder/Paarlberg wordt besproken. Door te weten hoe legale structuren in elkaar zitten kunt u sneller risicovolle structuren herkennen. Ook besteden we aandacht aan de vraag wat Nederland fiscaal zo aantrekkelijk maakt.

Onderwerpen 

  • Afbakening belastingontduiking en belastingontwijking
  • Opfrissen fiscale basisbeginselen
  • De fiscale vestigingsplaats
  • De drie fiscale basisstructuren
  • Wat maakt Nederland aantrekkelijk als financieel centrum?
  • Red flags fiscale risico’s
  • De substance-eisen in de strijd tegen lege ‘brievenbusvennootschappen’
  • Behandeling diverse praktijkzaken: zoals Uber, BTB en fiscaal spiegelpaleis

Uw investering 

Uw investering voor deze training bedraagt € 449,- exclusief 21% BTW.

Tot een week voor aanvang kunt u kosteloos annuleren. Bij annulering binnen een week voor aanvang training wordt er geen restitutie gegeven. U kunt wel iemand anders laten deelnemen. Wij verzoeken u dan contact op te nemen.

Datum, locatie en groep

Deze training gaat plaats vinden op 2 en 11 november 2021 online (livestream via Zoom). Deze training is ook bedoelt voor compliance medewerkers, medewerkers trustkantoren, betaalinstellingen en banken, opsporingsambtenaren, toezichthouders en overige Wwft-meldplichtigen.

Inschrijven voor deze Analyseren van fiscale structuren training kunt u via deze link doen.

Datum:04-11-2021
Tijd:13:00 uur - 17:00 uur
Dagen:2 days
Locatie:Livestream via Zoom
Price€ 449,- exclusief 21% BTW

Program


Docent


Mr. Dr. Jan van Koningsveld

Mr. Dr. Jan van Koningsveld is jurist met een jarenlange opsporingsachtergrond. Hij was vanaf 1985 tot 2010 verbonden aan de FIOD, onder andere als rechercheur. In oktober 2015 is Jan gepromoveerd aan Tilburg University. Hij beschrijft als eerste de wijze waarop en de schaal waarop misbruik van Offshore vennootschappen plaatsvindt. Hij is de auteur van het boek “De offshore wereld ontmaskerd.”  Van Koningsveld is nu als directeur-onderzoeker-trainer werkzaam voor het Offshore Kennis Centrum, afgekort OKC in Almere.