Weg met het cv, lang leve het talent

29 oktober 2018

Michel Klompmaker
Onlangs werd ik uitgenodigd voor een lunch in Hoofddorp bij YoungCapital. Vanuit mijn Brusselse achtergrond natuurlijk benieuwd naar het een en ander. Aangekomen in Hoofddorp was de tafel netjes gedekt voor een vijfentwintigtal mensen. Toen kwam de mededeling dat we zelf voor ons eten moesten zorgen, het gezelschap werd in vier groepen verdeeld en ik mocht ook aan de slag samen met een groep trainees. Tja, tijden veranderen, dat bleek ook in de loop van de middag toen we tijdens het door ons zelf klaargemaakte eten de speech mochten aanhoren van Maurice Peeters, bij YoungCapital verantwoordelijk voor het opleidingstraject Professionals.
De bedoeling van het event was om trainees op het gebied van CDD/ KYC (Customer Due Diligence / Know Your Customer) op een informele manier in contact te laten komen met potentiële opdrachtgevers. Zo waren er vertegenwoordigers van de traditionele financiële instellingen, maar ook een vertegenwoordiger van Holland Casino, want ook die laatste heeft te maken met Europese wetgeving (vierde AMLD richtlijn) en nationale wetgeving (Wft). Maurice begon overigens zijn verhaal met een speciale boodschap voor de millennials (generatie Y) die rond de eeuwwisseling nog netjes op de lagere school of middelbare school zaten. Kort na het jaar 2000 maakte hij een grote crisis door als detacheerder van IT-professionals. Van de 500 IT-specialisten die in vaste dienst waren (met hun dure leaseauto’s) zaten er opeens 180 thuis op de bank ! “Dat nooit meer”, zei Maurice tegen zichzelf en vanaf dat moment heeft hij zijn concept aangepast en tot op de dag van vandaag houdt hij vast aan die visie.
Hoe is hij dan toch uit de problemen gekomen in die tijd? Bij toeval werd in die tijd door de Nederlandse overheid de Archiefwet ingevoerd. Deze moest geïmplementeerd worden, maar niemand wist exact hoe. Maurice is er toen snel ingedoken en liet veel van zijn bankzitters omscholen naar het (nieuwe) vak van digitale archivaris. Daarmee werd de basis gelegd voor zijn toekomst. Niet omkijken naar het verleden met cv’s, maar kijken naar het heden en de toekomst en vandaar uit vertrekken met aangepaste opleidingen op weg naar nieuw werk. Niet alleen bestaande “bankzitters” zaten zonder werk, maar ook veel schoolverlaters en jongeren waren de klos in die tijd. En, waarschuwde Maurice de generatie net afgestudeerden, de hoogconjunctuur kan niet eeuwig duren.
Als auteur van dit artikel ben ik het met hem eens. Kijk voor de aardigheid maar eens naar enkele politici in de wereld die hun eigen, op de korte termijn gerichte agenda hebben en die erg veel schade kunnen aanrichten of al aangericht hebben, zoals onder andere, de volgende personen:
• Nigel Farage, dank u wel voor uw bijdrage aan de nieuwe bureaucratie die eraan komt en de lange wachttijden voor Europese en uw eigen Britse vrachtwagenchauffeurs en dank u wel voor de nationale verarming van het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de daling van het Engelse pond.
• Donald Trump, dank u wel voor de ingezette handelsoorlog met China, die op termijn door de USA op termijn toch verloren gaat worden. En by the way, ook nog bedankt voor het opzeggen van het klimaatakkoord.
• Recep Tayyip Erdogan, dank u wel voor de waardedaling van negentig procent van de lira procent sinds 2000 en dank u wel voor het feit dat u het goede voorbeeld geeft door de rechterlijke uitspraken (hoogste bestuursrechter bepaalde dat bouwvergunning paleis Erdogan niet rechtsgeldig is) in uw land te negeren en dat u illegaal uw eigen megalomane paleis heeft gebouwd (ruim 4 keer zo groot als het Palais de Versailles en 50 keer het Witte Huis) op een in 1992 aangewezen beschermd gebied, waarop niet gebouwd mag worden.
• Nicholas Maduro, dank u wel voor de hyperinflatie, de ontstane hongersnood in Venezuela en de enorme vluchtelingestroom met meer dan 2 miljoen landgenoten die hun eigen land ontvlucht zijn.
Terug naar het onderwerp : Wat is de boodschap van Maurice en dus Young Capital…Stop met het bestuderen van cv’s. Dit geeft immers een indicatie, maar niet meer dan dat. Key is het onderzoek of er talent schuilt in de kandidaat. Zoals al eerder vermeld, het cv is van gisteren en geeft geen garantie voor de toekomst van morgen. Adaptief vermogen is de sleutel en daarvoor is een zeker talent onontbeerlijk.
Maurice Peeters is duidelijk: “We hebben gekeken naar de opleiding HVA Informatica en daar wordt niet over coderen onderwezen. Dat kan natuurlijk niet. Daarom zijn we met onze eigen New Capital Academy gestart op HBO niveau.. Daarnaast zijn we met iets fundamenteels nieuws gestart: een eigen HBO-IT opleiding van 4 jaar voor schoolverlaters. De 17- of 18-jarigen komen bij ons binnen en krijgen een vast arbeidscontract van 4 jaar. Ze gaan dus vanaf dag 1 al verdienen en aan het einde van de rit met ons hebben ze geen studieschuld. Dat is toch mooi meegenomen lijkt me. We beginnen voor iedereen met een bootcamp van 3 maanden, daarna moeten ze tot het einde van de opleiding 4 dagen in week werken en 1 dag per weel verplicht maar de opleiding. De eerste klas is in februari 2018 gestart en binnenkort, in september, zal de tweede klas van start gaan.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *