Event SAI Global

Van GRC naar IRM: Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken, dat is de vraag…

12 juli 2018

Bakir Lashkari & Michel Klompmaker

Op een prachtige 5 juli jongstleden organiseerde SAI Global samen met het Risk & Compliance Platform Europe de eerste bijeenkomst van de IRM Supperclub, naar analogie van de bestaande variant in Londen. De eerste bijeenkomst vond plaats in het restaurant “Loetje aan het IJ” in Amsterdam en het onderwerp was “Van GRC naar IRM: een simpele letterwijziging of een volledig nieuwe aanpak?”

Gastheren Sebe Gerritsen en Rob van Straten heette iedereen welkom en Rob trapte af als eerste spreker door te stellen dat “GRC dood is en dat er een nieuw fenomeen geboren is en dat heet IRM”, met andere woorden de vraag moet worden gesteld of je voor elke vorm van risk aparte software moet aanschaffen of dat IRM (Integrated Risk Management) dat met name stuurt op gedrag en cultuur binnen de organisatie voldoende is.

Er werd stil gestaan bij de transitie van de GRC naar IRM, met enkele voorbeelden uit de praktijk, met name vanuit de Financial Services Industry, meer bepaald over de ontvlechtings- en integratieproblemen van banken.

Tijdens het hoofdgerecht nam de tweede spreker Peter Koppenol (partner CPI) het woord en hij begon te vertellen wat Google te melden had over  GRC en IRM, enigszins komisch en hilarisch zoals GRC Groningen als voetbalteam en de dubbeldekstreinen Inter Regio Materieel (IRM), die destijds ontworpen werden voor de drukke Intercity-lijnen van het Nederlandse hoofdrailnet.

Tijdens het voortreffelijke hoofdgerecht leverde de transitie van GRC naar IRM weer veel discussie op en de argumenten over de toekomst van IRM vlogen heen en weer over tafel. Ook werd live ingebeld met de collega’s uit Londen die tegelijkertijd aan tafel zaten voor hun Supperclub en zij wensten ons veel succes. De digitale ontwikkelingen, dankzij Cloud, Blockchain en Artificial Intelligent bieden nu al oplossingen voor allerlei ingewikkelde transacties. Daarbij blijft de vraag wie straks de big data aanbieders zullen blijven op de markt.

Vragen werden gesteld over de toegevoegde waarde en de rol van IRM in deze big data kwestie. Vermeldenswaard is dat er op 29 augustus aanstaande om 16 uur een webinar gaat plaatsvinden over hetzelfde onderwerp. Bovendien is met ingang van heden de GRC Supperclub Netherlands opgericht als LinkedIn groep en u kunt zich daarvoor aanmelden.

Geef uw mening

Your email address will not be published. Required fields are marked *