Uitslag anonieme enquête over verdiensten van commissarissen nu bekend

19 maart 2019

De recent gehouden enquête van Commissarissenvinden.nl geeft duidelijkheid rond de vele verhalen over wat een commissaris nu echt verdient. Gemiddeld verdient een toezichthouder in Nederland rond de 12.000 euro per jaar. Van de 184 respondenten gaf 66 procent aan de beloning passend te vinden, tegenover 33 procent die zijn of haar beloning te laag vindt. Een enkeling vond de beloning te hoog. Niet verwonderlijk is dat de beloningen in de profit sector meer dan twee keer zo hoog liggen als die in de non-profit sector, gemiddeld 17.500 euro ten opzichte van 7.500 euro in non-profit. Die eerste groep geeft dan ook aan iets tevredener te zijn over de beloning dan hun collega’s in non-profit: 77 procent tegenover 58 procent.

De handelssector kent de hoogste beloningen, met beloningen van gemiddeld 22.000 euro per jaar. De cultuursector betaalt het minst: gemiddeld nog geen 1.500 euro per jaar. Toch zijn toezichthouders in de cultuursector relatief tevreden: 55 procent vindt zijn of haar beloning passend, tegenover 45 procent die deze te laag vindt. Het meest tevreden over hun beloning zijn toezichthouders in de industrie, de zakelijke dienstverlening en de handel (90 procent, 87 procent en 84 procent respectievelijk).

In de sectoren onderwijs en financiële dienstverlening vindt men de toezichthouders die hun beloning overwegend te laag vinden: met scores van respectievelijk 67 procent en 75 procent. Opvallend daarbij is dat de beloningen in de onderwijssector ver onder het gemiddelde liggen (gemiddeld 4.000 euro per jaar) terwijl de beloningen in de financiële sector boven het gemiddelde liggen (gemiddeld 19.500 euro per jaar).

Over het algemeen krijgen voorzitters een beloning die 25 procent tot 50 procent hoger ligt dan die van de leden. De indicatoren die de hoogte van de beloning bepalen verschillen per sector. In veel profit sectoren is er bijvoorbeeld een sterk verband gevonden tussen de beloning en het aantal werknemers en/of de omzet. Deze relatie verschilt echter sterk per sector. In het geval een commissaris de eigen situatie wil toetsen aan de praktijk, is het van belang dat hij of zij dit binnen de eigen sector doet.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *