Suzan Sijmonsma: "Het verschijnsel vallen kost de Nederlandse samenleving heel veel geld en aan directe medische kosten ruim 900 miljoen euro per jaar.“

14 maart 2018

Michel Klompmaker & Piet Klop
Op 5 april aanstaande zal in het Meeting Center New Babylon in het Den Haag het RiskCongres Public Values plaatsvinden. Het congres staat zoals de naam al doet vermoeden in het teken van de Public Values van de publieke sector. Zo zal de voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Dr. Kees Boele ingaan op de Public Values van het onderwijs. Daarna zal professor Marja Elsinga ons de Public Values van de stad laten zien. Sinds kort woont meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad. Hoe komt dat en waarom is de stad zo belangrijk geworden? Aansluitend zal met het praktijkvoorbeeld van de wijk Wielenpôlle (Leeuwarden)  worden ingezoomd op de problemen in de praktijk bij de realisatie van Public Values, het daadwerkelijk ondersteunen van de mensen in de wijk. Wielenpôlle is een wijk die al jaren de verkeerde lijstjes aanvoert… Philips gaat op het komende Congres een belangrijke bijdrage leveren over het thema vallen en val preventie. We spraken daar in aanloop naar het Congres in Den Haag over met Suzan Sijmonsma van Philips.

Waarom doet Philips dit eigenlijk?
Suzan Sijmonsma: “Philips is als bedrijf actief in de gezondheidssector. Philips voelt zich daarmee verantwoordelijk om antwoorden te zoeken op belangrijke gezondheidsvragen in het brede spectrum van gezond leven, zorg en verzorging tot medische behandeling. Wij willen het leven van mensen positief ondersteunen. Actueel is de maatschappelijk opdracht om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Maar hierbij doemen veel praktische vraagstukken op.”
Wat is volgens u het grootste probleem om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen?
Suzan Sijmonsma: “Vallen. Iedere dag sterven negen 65 plussers ten gevolge van een val letsel. En iedere vijf minuten komt een 65 plusser op de SEH ten gevolge van een val. We worden met ons allen steeds ouder en het aantal valpartijen neemt dan ook toe. Vallen is vaak letterlijk het begin van het einde. Er zijn ook nog eens veel kosten mee gemoeid. Zowel voor betrokkene als voor de maatschappij.”
We schrikken echt van dit aantal. Noemt u eens een schadebedrag voor de Nederlandse samenleving en wat kan Philips er aan doen om het aantal valpartijen te voorkomen?
Suzan Sijmonsma: “Preventie is uiteraard het belangrijkste. Denk hierbij aan bewegen, goede voeding en goede verlichting. Op al deze drie terreinen is er veel te winnen. Wij als Philips kunnen een daadwerkelijk bijdrage leveren aan een betere verlichting in huis en in de openbare ruimtes. Verder organiseren wij met andere partijen  in Nederland projecten in het kader van val preventie. Hier zorgen wij naast val detectie en bewegingsanalyse voor een praktische en efficiënte project aanpak met betrokken partijen in wijken en gemeenten. Voor wat betreft de schade in euro’s: per jaar wordt er een bedrag van 912 miljoen euro uitgegeven aan directe medische kosten: bezoeken aan de SEH, opnames en behandelingen in het ziekenhuis. Maar de kosten zijn natuurlijk veel hoger: denk bijvoorbeeld aan opnames in een verpleeghuis omdat na een val zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk is. Of aan kosten die moeilijk te meten zijn als het niet meer kunnen functioneren als vrijwilliger of niet meer op de kleinkinderen kunnen passen, etc…. Kortom, het gaat niet alleen om de directe euro’s maar ook om de enorme impact in het persoonlijke en sociale leven van ouderen en hun kinderen.”
Wat is de bijdrage van Philips op 5 april?
Suzan Sijmonsma: “Wij zullen in de lunchworkshop ingaan op het thema “langer zelfstandig thuis”. Hierbij zullen we de relevante trends laten zien en ook de visie, aanpak en mogelijkheden van Philips hierop delen.”
Wat is uw persoonlijke motivatie om bij Philips aan “langer zelfstandig thuis” te werken?
Suzan Sijmonsma: “Ik heb 35 jaar als verpleegkundige gewerkt. Hierbij heb ik gezien hoe belangrijk goede zorg is. En bij Philips zie ik wat de mogelijkheden zijn voor een betere gezondheidszorg. Mijn praktijkervaring kan ik bij Philips omzetten in zaken die een grote impact op de gezondheid van veel mensen hebben. Daar word ik blij van.”
Wat hebben de deelnemers aan de workshop van Philips geleerd als ze naar huis gaan?
Suzan Sijmonsma: “Vallen is nog steeds een onderbelicht probleem en dat wil ik helder en duidelijk voor het voetlicht brengen bij een publiek dat ertoe doet. De doelgroep van het Congres op 5 april is de publieke sector. Gemeenten, corporaties en zorginstellingen kunnen voor Philips een belangrijke partner zijn met betrekking tot projecten die gericht zijn op langer zelfstandig thuis wonen en meer specifiek op val preventie.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *