Opening Arthur de Groot: “Het aantal incidenten groeit explosief”

23 juni 2016

Arthur de Groot is partner bij Deloitte Forensic & Dispute Services. Daarnaast is hij directeur van het Institute For Financial Crime (IFFC). Hij verzorgde via een interview de aftrap van het Risk & Compliance Congres 2016, met als thema: ‘Impact van internationaal toezicht’.

“Het IFFC bestaat één jaar. Met ruim dertig jaar ervaring in de bestrijding van financiële delicten, begon ik het instituut om als het ware de puntjes op de ‘i’ te zetten. Bovendien: het aantal incidenten in Nederland groeit explosief. Het IFFC komt ook een beetje voort uit mijn verbazing daarover.”
Trends
“We zien twee (inter)nationale trends. Eén: intensivering van de rechtshandhaving. De achtergrond daarvan is dat we als samenleving onderhand een beetje genoeg hebben van financial crime. De andere trend is de voortschrijding van de techniek. Er blijft straks niets meer unrevealed.” Beide ontwikkelingen hebben volgens De Groot veel impact op het vakgebied van controle en opsporing. “Maar op een aantal punten moeten we echt gaan doorpakken. Neem een aspect als publiek/private-samenwerking. Die kan vele malen beter.”
Wat wil het IFFC het komende jaar bereiken? “De ambitie voor de eerste twee jaar is dat we een bruikbare infrastructuur opbouwen. Inmiddels hebben we zo’n 300 relevante spelers op het gebied van financial crime in kaart gebracht. Concreet werken we aan vijftien projecten, waaronder bijvoorbeeld een Compliance Kamer. Uit de projecten blijkt eens te meer dat er vanuit de sector genoeg animo is voor het IFFC.”
Op het Risk & Compliance Platform Europe vindt u meerdere redactionele verslagen van het Risk & Compliance Congres 2016 (en ook van 2015).
 



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *