Marlies Ypma: "Ik kom veel eenzame risk managers tegen"

25 september 2018

Marlies Ypma is werkzaam bij de Auditdienst Rijk en zij zal spreken tijdens het Risk & Resilience Festival van de Universiteit Twente op 8 november aanstaande. In het programma van het festival staat Ypma ingedeeld bij het thema ‘Human’. Ze gaat aandacht besteden aan de vraag: hoe risicomanagement tot leven te wekken met kennis over menselijk gedrag?

Marlies Ypma, zal dan als Auditmanager Organisatiecultuur en – gedrag bij de Auditdienst Rijk het vooral hebben over de vraag hoe je het aantrekkelijk maakt voor het topmanagement om over risico’s te praten.  Dat staat vaak centraal in haar werk. Maar waar niemand het over heeft, is dat risicomanagementadviseurs regelmatig een, wat zij noemt, te weinig verbinding hebben met het topmanagement. Hierdoor hebben ze weinig of te weinig voeling met (de visie van) de directie en een te zwakke positie in de organisatie. En die relatie bepaalt hoe hard je kunt lopen als adviseur, aldus Ypma.
Risicomanager als trusted advisor
Marlies Ypma: “Ik kom in mijn werk veel eenzame risicomanagementadviseurs tegen, die zich bijna vertwijfeld afvragen hoe ze risicovraagstukken voor het voetlicht krijgen. Daarom zijn wij als Auditdienst Rijk een maandelijks leerwerk atelier voor risicomanagementadviseurs gestart. En vorig jaar heb ik een workshop “Hoe word ik een trusted advisor?” ontwikkeld. Daar bleek veel vraag naar. In die workshop help ik risicomanagers om uit te groeien tot een adviseur die wel binding met het management heeft. Door aan te sluiten bij de behoefte van de ander en dezelfde taal te spreken. Als je dat lukt, hebben je adviezen veel meer impact.”
Aandacht voor cultuurverandering
Het cultuuraspect van risicomanagement heeft volgens Ypma meer aandacht nodig. Zij vervolgt met “Risicomanagement wordt vaak te veel vanuit de instrumentele kant aangevlogen. Daardoor is het niet aantrekkelijk voor het topmanagement, want dat is vooral met inhoudelijke vraagstukken bezig. Vervolgens blijft de aandacht voor de cultuur van een organisatie, die voor risicomanagement nodig is, in het midden liggen. Terwijl juist het (top)management daarin een hele belangrijke rol heeft. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, adviseer ik altijd om ook mensen die expertise hebben op het gebied van cultuur- en organisatieverandering, bij risicomanagement te betrekken.”
Omgaan met risico’s
Voor Ypma toont het festival aan hoe breed het vakgebied is. Uiteindelijk heeft alles op het festival natuurlijk een link met risicomanagement. Maar er komen mensen aan het woord die vanuit verschillende invalshoeken naar risico’s kijken. “Het mooie van de term resilience in relatie tot risicomanagement is dat het gaat over omgaan met risico’s en niet alleen om het voorkomen ervan. Dat kan vaak ook helemaal niet. Je kunt niet alles voorkomen. Dat betekent dat het des te belangrijker is dat je weet hoe je met een risico om kunt gaan als het zich voordoet.”, aldus Ypma.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *