IIA Jaarcongres 2018 zit er weer op

14 juni 2018

Bakir Lashkari & Michel Klompmaker
De eerste dag van het IIA Jaarcongres in theater De Flint in Amersfoort begon met mooi weer en volle parkeergarages. Veel internal auditors hadden de weg naar Amersfoort gevonden. Dagvoorzitter Pauline de Wilde en bestuursvoorzitter van IIA Nederland Jantien Heimel openden deze eerste congresdag, met als thema Creatie & Innovatie. Hieronder vindt u ons verslag.
Dagvoorzitter Pauline de Wilde introduceerde de Buzzmaster en stelde de zaal voor aan Ben Tiggelaar, Joris Luyendijk, Richard van Hooijdonk en nog vele andere sprekers. Naast de plenaire sessies konden de participanten hun eigen, persoonlijke programma samenstellen om zo precies die kennis op te doen die hem / haar als professional verder helpt. Innovatieve inzichten binnen het vakgebied van internal audit, kennismaken en netwerken met honderden  vakgenoten, dat was in een notendop wat het IIA Congres 2018 te bieden had. Onder de aandacht kwamen zaken zoals “innovatie is anders of andere dingen anders doen?”, “Verbeteren is de volgende stap zetten innoveren is springen”, “Uitvinden kun je alleen, Innoveren lukt alleen maar samen.”, Fake it before you make it” en “disruptief innoveren”.
Internal auditors reageren meestal niet direct, zij denken na, twijfelen, laten het een en ander bezinken, zeker als de vraag gesteld wordt hoe relevant ze zelf zijn voor hun eigen organisatie en voor de maatschappij.
Reactie: “ Ja, wij zijn zeer relevant voor de organisatie als een team!” Maar even nog benadrukken, ik hebt het over jij en niet wij. Maar wat vind je zelf belangrijk? En durf je de zaken aan de orde te stellen waarvan je heel goed weet dat het niet klopt? Reactie: “Ja, bij ons als team kunnen wij alles bespreken, maar hoe dat in de praktijk gaat, dat doen wij samen!” Ja maar hoe? Reactie: “Gewoon bespreken over wat kan en wat mag! Wij hebben richtlijnen voor ethiek, maar hoe oefen je dit uit? Volgens de procedure natuurlijk!” Een andere reactie: ”Ik werk bij de overheid en weet niet wat mijn functie als internal auditor is. Wat ik vandaag heb gehoord is zeker anders dan hoe het bij ons gaat!” Reactie: “Ik werk als internal auditor bij een verzekeringsmaatschappij, oei, dat zijn moeilijke vragen en zeker over mijn relevantie voor de maatschappij. Ik werk gewoon voor het bedrijf en daar houd ik mij aan de interne richtlijnen.”
Er was ook iemand die bij de loterij werkt als internal auditor en deze persoon durfde veel zaken aan de orde te stellen, maar doet dat samen met twee andere collega’s, een RA en een RC. “Wij bespreken de zaken onderling maar om de hoge risico incidenten aan de directie te melden, dat moeten wij met elkaar overleggen of het relevant of materieel is. Ik denk dat ik in het vervolg wellicht anders ga denken en handelen, maar ik weet het nog niet zeker!”
Spreker Mike Peppers had het over de maturiteit en het durven om je nek uit te steken en jouw manager of de directie uit te dagen. En wat vond de zaal ervan? De meeste antwoordden als volgt: “Het is wel de moeite waard om hierover na te denken. Ik durf wel wat vragen te stellen en een aantal incidenten intern bespreekbaar te maken, maar mijn manager vindt het niet relevant of genoeg ernstig om hier een issue van te maken.” Andere reactie: “Ik zit te ver af van de directie of de business om issues en incidenten aan de orde te stellen.” Zou u dan durven om aanstaande maandag, als je zeker weet dat sommige dingen niet kloppen of niet goed gaan, hierover een gesprek aan te vragen bij het verantwoordelijke directielid? Reactie: “Nee, dan ben ik een klokkenluider en dat gaat mij te ver, dan zal ik naar een andere baan moeten gaan zoeken!”
Wegwijs in het innovatiedoolhof
Als het aan Gijs van Wulfen ligt, komt er een innovatie-urgentie pil op de markt. Gijs van Wulfen:  “Innoveren kost veel tijd, dus wacht niet te lang! Mensen zitten vast in hun gewoontes. Ze volgen elke dag dezelfde weg naar kantoor en gaan op elk congres naast een bekende zitten. Dat is menselijk. Dit zien we ook terug in organisaties. Daar hebben we er zelfs een woord voor: Operational Excellence. Dit is eigenlijk niets anders dan steeds beter doen wat je al doet. Dit is waardevol, want innoveren kan alleen als je vandaag winst maakt en Operational Excellence zorgt voor die winst. Innoveren is echter wel nodig, want wat brengt de winst van morgen? Inderdaad, Innovation Excellence. Maar hoe innoveer je precies? Dat is de grote vraag die bij veel organisaties leeft.”
De menselijke kant van innovatie
Hoe krijg je ruim 600 mensen in beweging? Zet Ben Tiggelaar voor een volle zaal. Hij zorgde elke vijf minuten voor een muzikaal intermezzo en liet iedereen dansen. Tiggelaar sprak tijdens het IIA Congres over de menselijke kant van innovatie. “Wordt verandering business as usual?” is een van de vragen die Tiggelaar stelde. Want als dat het geval is, dan is het wel degelijk iets waar de Internal Auditor zich nú mee bezig moet houden. Reactie: “Mijn organisatie maakt zoveel veranderingen mee, dat ik het niet kan bijbenen waar wij voor staan. Ik moet zorgen dat ik mijn werk goed blijf doen en niet aan het einde van het jaar een slechte beoordeling krijg. Ik volg de interne procedures en guidelines en werk goed samenwerk met de andere collega’s.”
Volgens Colin Farquhar en Rajani Meka is er een toenemende vraag naar interne auditfuncties, die meer strategische rollen binnen organisaties op zich moeten nemen. De  interne auditfuncties van vandaag zorgen ervoor dat hun organisaties innovatiever worden en nieuwe technologieën verkennen, nieuwe risico’s identificeren en beperken en creatieve oplossingen voor complexe zakelijke uitdagingen ontwikkelen. De presentatie en praktische casus door Colin & Rajani werden door de aanwezigen goed  gewaardeerd. Opvallend dat de aanwezigen meer interesse toonden voor allerlei risk en businessmodellen.
Linda Post vertelde dat zij bij de ING “alles onder controle” hebben. Op de vraag of de internal audit van de ING Bank ook samenwerkt met de andere internal audits van de andere banken, om onder andere de DDoS aanvallen gezamenlijk te bestrijden was ze duidelijk: Wegens tekort aan  mankracht en tijd is hierover geen onderlinge samenwerking tussen de banken. 

Birgit Stein had een goed verhaal over het doel en de essentie van de GDPR. Voor wat betreft  de juridische vragen, verwees Birgit snel naar de juristen die de zaal aanwezig waren.  

Tijdens het jaarlijkse congres van het Instituut van Internal Auditors Nederland werd op donderdag 7 juni de Internal Audit Scriptie Award uitgereikt aan winnares Virginie de Rooij. Voor meer details verwijzen we graag naar het eerdere artikel op onze website.
Joris Luyendijk sprak zeer boeiend over zijn lange en praktische verhalen vanuit London en zijn interviews. Volgens hem gaat het erom de juiste open vragen te stellen en niet zomaar een vraag. Er wat bleek, iedereen maakt fouten bij het interviewen, behalve hijzelf…
Het optreden van Paul Smit over ‘Anders kijken!‘ was fascinerend en zorgde voor een enorme kick in de zaal. Iedereen was enthousiast en zeker op de juiste timing met Samba dansen, op weg naar de borrel, of een karikatuur van jezelf te laten maken of een massage te krijgen, dineren en feesten. Wat een artiest!
Peter Hinssen, IT Engineer – met Belgische achtergrond en met geweldige en humoristische anekdotes, reist regelmatig de hele wereld rond,   onder andere naar Sillicon Valley en hij adviseert derden over “The Day After Tomorrow”. Wat een dynamiek en enthousiasme die totaal op de toekomst is gericht en niet op de SoY (Shit of Yesterday).
Henk van Cann had over een motorkap en probeerde zijn best te doen om de zaal uit te leggen wat een bitcoin en blockchain is. Maar iedere keer raakte hij een beetje in de war over de veiligheid.
Paul Koetsier sprak over de fundamentele wijzigingen in de financiële sector en de daarbij behorende uitdagingen voor de auditor. Het was een goed verhaal voor de internal auditors. 

Muel Kaptein kwam met een Eye-opener uit de praktijk van soft-control audits.  Hij begon over het stickie en kwam met 6 a 7 eye-openers. Hij daagde tenslotte ook de zaal uit, en schopte met de Microfoon-box als een bal. Hoe zou je de volgende incidenten als internal auditor kunnen oplossen? Als je het antwoord wist, dan zou je een boek kunnen winnen “Ethicisms and Other Risks: 150 new cartoons about ethics at work”.
Futuroloog Richard van Hooijdonk begon te vertellen dat hij twee chips in zijn armen heeft laten plaatsen. Hij waarschuwde iedereen in de zaal dat wij straks allemaal een andere baan moeten zoeken. De jonge generatie zal heel andere eisen en wensen aan het werk stellen dan wij! Niet van 9 tot 5, maar met een heel andere dynamiek en ritme!

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *