Else Bos gaat Jan Sijbrand opvolgen bij De Nederlandsche Bank

11 juli 2017

Op aanbeveling van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de minister van Financiën mevrouw Else Bos voorgedragen als directielid van DNB, met het functieprofiel voorzitter toezicht. Zij is bij koninklijk besluit benoemd per 1 juli 2018 voor een termijn van zeven jaar.

Else Bos is sinds 2013 CEO van pensioen-uitvoeringsorganisatie PGGM, waar ze in 2002 in dienst trad. Daarvoor was zij bijna twintig jaar werkzaam in de bancaire sector. Als voorzitter toezicht wordt zij eerstverantwoordelijke voor het toezichtbeleid en fungeert tevens als primair extern aanspreekpunt voor toezichtaangelegenheden. Haar portefeuille zal bestaan uit Toezicht Beleid, Toezicht Pensioenen en Toezicht Verzekeringen. Het Toezicht Banken wordt komt in de portefeuille van een andere toezichtdirecteur.
Voorzitter Wim Kuijken van de raad van commissarissen van DNB over de komst van Bos: “Ze heeft een enorme staat van dienst in de financiële sector, waarvan de laatste twaalf jaar op het niveau van de raad van bestuur. Ze is een gezaghebbende persoonlijkheid met een breed en internationaal netwerk. We zijn verheugd dat we met haar een uiterst geschikte nieuwe voorzitter toezicht hebben, die in 2018 zwaargewicht Jan Sijbrand opvolgt.”
Bos zal op 1 mei 2018 bij DNB van start gaan om in  te werken. De vereiste functiescheiding tussen resolutie en toezicht gecombineerd met de nieuwe portefeuilleverdeling door de komst van Else Bos en de verwachte uitbreiding van resolutietaken van DNB maakt een uitbreiding van de directie noodzakelijk. De formele procedure voor de invulling van deze functie zal door de raad van commissarissen van DNB in gang worden gezet.
Minister Dijsselbloem over de benoeming: “Else Bos heeft unieke ervaring met en kennis van het financieel toezicht. Ze werkte bijna twintig jaar in de bancaire sector en meer dan tien jaar op directieniveau in de pensioensector. Ook heeft ze ervaring met operationele zaken en juridische zaken en ze heeft een breed en internationaal netwerk. Dat alles is van toegevoegde waarde voor de directie van DNB.’’
De officiële benoeming van Else Bos gaat in per 1 juli 2018 en geldt voor de duur van zeven jaar. Zij volgt de huidige voorzitter toezicht dr. Jan Sijbrand op, wiens benoemingsperiode op 1 juli 2018 afloopt. Sijbrand had bij zijn aantreden in 2011 al aangegeven dat hij slechts één termijn wilde dienen.
Bos treedt per 1 november 2017 terug uit haar huidige functie bij PGGM en zal gebruik maken van een opgebouwd recht op sabbatical. De minister van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben na behandeling in de ministerraad besloten voor de bezoldiging van Bos gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid in de Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). De reden hiervoor is de unieke combinatie van kennis en ervaring waarover Else Bos beschikt. Haar bezoldiging is vastgesteld op maximaal 396.000 euro per jaar. Van de benoeming en bezoldiging wordt nader mededeling gedaan in de Staatscourant.
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *