Photo: https://pixabay.com

De Nederlandsche Bank begint zich zorgen te maken over het scenario van een harde brexit

29 september 2018
Kennisbank

Het mag duidelijk zijn dat De Nederlandsche Bank (DNB) en met haar waarschijnlijk de andere toezichthouders van het vasteland binnen de EU zich wat meer zorgen gaan maken over de risico’s van een harde brexit onder de banken die onder haar directe toezicht staan. Het risico van een harde brexit kan niet worden uitgesloten. Met andere woorden de situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de EU verlaat zonder uittredingsakkoord en zonder transitieperiode.

Nu de brexit-datum nadert doet DNB een uitvraag over de risico’s van een harde brexit onder de “less significant institutions” (LSI’s) met een bankvergunning in Nederland. Tegelijkertijd houdt het SSM toezicht op de brexit voorbereidingen voor de  “significant institutions”.  DNB wil meer inzicht krijgen in de mate waarin banken blootstaan aan de risico’s van een harde brexit; de mate waarin banken zich bewust zijn van deze risico’s; de mitigerende maatregelen die banken nemen.
DNB gaat bezien op welke manier de resultaten van de uitstaande vragen teruggekoppeld zullen worden aan de betreffende banken en/of de sector. Waar nodig zal DNB op basis van de verkregen informatie met banken nader contact opnemen.
Wat opvalt is dat politieke risico’s een grotere rol spelen, kijk ook naar wat er met de Italiaanse beurs gisteren gebeurd is, nadat de Italiaanse regering haar begroting bekend maakte…

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *