Baker Tilly Berk is nu aan de beurt op basis van gebrek aan integriteit

17 juli 2018

De accountantskantoren en de AFM zullen wel nooit goede vrienden worden, want na de bekende grote accountantskantoren is nu ook Baker Tilly Berk aan de beurt met een bestuurlijke boete van 900.000 euro.  De boete is een gevolg van het gebrek aan integriteit in de periode 2014 tot 2017, aldus de AFM. 
Op 6 juli jongstleden werd de bestuurlijk boete van 900.000 euro opgelegd aan de accountantsorganisatie Baker Tilly Berk N.V. (BTB). De boete is opgelegd omdat BTB van januari 2014 tot mei 2017 geen beheerste en integere uitoefening van haar bedrijf heeft gewaarborgd. Integriteit is een belangrijke voorwaarde voor eerlijke en transparante financiële markten. Om integriteit te waarborgen moet een accountantsorganisatie betrokkenheid van haar organisatie bij strafbare feiten en wetsovertredingen tegengaan. Ook kan zij geen relaties aangaan met cliënten die het vertrouwen in de accountantsorganisatie of in de financiële markten kunnen schaden. BTB heeft onvoldoende gedaan om deze integriteitsrisico’s te beheersen.
Aanleiding
De aanleiding voor het onderzoek was de constatering van een aantal ernstige incidenten bij cliënten van BTB. De AFM heeft op basis hiervan bekeken hoe BTB integriteitsrisico’s beheerste en hoe zij is omgegaan met het melden, oppakken en voorkomen van incidenten. Gedurende een periode van ruim drie jaar is BTB hierin tekortgeschoten.
Integriteitsrisico’s werden door BTB niet structureel verzameld, geanalyseerd en gedeeld binnen de organisatie. Daardoor ontbrak het BTB aan het nodige overzicht en inzicht om kwesties van integriteit te beheersen. Er speelden zowel integriteitsrisico’s bij cliënten van BTB als binnen haar eigen organisatie. BTB heeft onvoldoende weloverwogen keuzes gemaakt in reactie op sterke aanwijzingen dat cliënten zich schuldig hadden gemaakt aan strafbare feiten. BTB heeft tot slot nagelaten om door een analyse van de incidenten in de toekomst herhaling te voorkomen.
Hoogte van de boete
De AFM legt BTB een boete op van €900.000. De veelomvattende maatregelen die de accountantsorganisatie de afgelopen periode heeft getroffen om haar bedrijfsvoering op het vereiste niveau te brengen, zijn meegewogen in de bepaling van de hoogte van de boete. Het besluit van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.
Reactie Baker Tilly Berk
Baker Tilly Berk heeft inmiddels de nodige vooruitgang geboekt met het realiseren van de verbetermaatregelen ten opzichte van de onderzoeksperiode, en zal met volle toewijding blijven werken aan het verder implementeren van deze en andere (nieuwe) verbetermaatregelen. Het bestuur van Baker Tilly Berk is van mening dat de inspanningen die accountants (binnen en buiten Baker Tilly Berk) de afgelopen jaren hebben verricht op dit thema onderbelicht zijn in het rapport.
Baker Tilly Berk heeft in maart 2016 zijn visie op de gewenste veranderingen, voortvloeiende uit het rapport ‘In het Publiek Belang’, vastgelegd en gedeeld met de AFM. Alhoewel diverse elementen van deze visie reeds werden toegepast waren deze niet altijd zichtbaar dan wel (formeel) verankerd in processen en procedures. In de periode na maart 2016 zijn aanvullende maatregelen doorgevoerd die het kader vormen voor de gewenste verbetermaatregelen. Belangrijke onderdelen daarvan zijn de uitfasering van het goodwillmodel en aanpassing van de governance structuur. Baker Tilly Berk is in dat kader gestart met de werving van een externe bestuurder en naar verwachting zal de Raad van Commissarissen eind 2017 volledig uit externe leden bestaan. De afgelopen jaren heeft Baker Tilly Berk in zijn Transparantieverslag, beschikbaar op de website, verslag gedaan over de voortgang van de implementatie van de veranderingen.
Het bestuur van Baker Tilly Berk gaat de dialoog aan met de AFM om te kijken op welke punten het tempo omhoog moet, waarbij de zorgvuldigheid en te bereiken impact prevaleren. Uit de implementatie tot nu toe blijkt dat de verandermaatregelen gedrag en cultuur raken waarvoor externe expertise ingezet zal worden om dit te begeleiden.
Baker Tilly Berk begrijpt dat het maatschappelijk verkeer verwacht dat accountantsorganisaties duidelijke en snelle progressie boeken in het realiseren van de verbetermaatregelen. Het verandertraject bevat meer dan de 53 maatregelen en is geen statisch proces. Vanuit de sector zijn allerlei aanvullende initiatieven ontplooid om invulling te geven aan de gewenste kwaliteitsimpuls. Baker Tilly Berk neemt actief deel aan deze initiatieven.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *