Kennisbank  Governance - Behavioral Risk - Soft Controls

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Productiviteit in het licht van klimaatverandering

22 maart 2024
Kennisbank

Bijnens, G. / Anyfantaki, S. / Colciago, A. / De Mulder, J. / Falck, E. / Labhard, V. / Lopez‑Garcia, P. / Lourenço, N. / Meriküll, J. / Parker, M. / Röhe, O. / Schroth, J. / Schulte, P. / Strobel, J.

Strengere klimaatregels kunnen aanvankelijk de productiviteit schaden, vooral bij bedrijven met een hoge uitstoot, maar bevorderen op lange termijn innovatie en groei. Het succes van groene technologie hangt af van het bedrijfstype en de regelgeving. Marktgerichte instrumenten zijn minder verstorend, maar stimuleren mogelijk minder innovatie dan O&O-subsidies. Een overgang naar koolstofneutraliteit vereist zorgvuldige planning om productiviteitskosten te minimaliseren.  Zowel de klimaatverandering zelf als het beleid dat wordt gevoerd om die te beperken en af te wenden, zal de arbeidsproductiviteit beïnvloeden. Veranderingen in het klimaat en het weer, waaronder zowel de langetermijnveranderingen in temperaturen en zeeniveaus als frequentere en intensere extreme gebeurtenissen, worden gewoonlijk fysieke risico’s genoemd. De gevolgen die optreden als de economie evolueert naar een situatie waar ze een netto koolstofvrije voetafdruk heeft, worden transitierisico’s genoemd. Deze risico’s omvatten zowel de implementatie van klimaatbeleid, zoals koolstofbelastingen en regelgeving, als andere veranderingen als gevolg van veranderende voorkeuren en een veranderende consumentenvraag. Deze fysieke risico’s en overgangsrisico’s zullen van invloed zijn op de drie aspecten van de traditionele productiefunctie, dat wil zeggen kapitaal, arbeid en totale factorproductiviteit, waarbij de laatste wordt beïnvloed door de productietechnologie. Lees meer…

Photo: Wilbert Tomesen, voorzitter Huis voor Klokkenluiders

50% meer vermoedens van misstanden gemeld in 2023 bij het Huis voor Klokkenluiders

19 maart 2024
Kennisbank

In 2023 namen 369 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor Klokkenluiders voor advies. Dat is een toename van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook nam de complexiteit van de vermoede misstanden toe. De inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders en de media-aandacht voor misstanden speelden daarin een rol. Tegelijkertijd klopten ook veel meer werkgevers aan bij het Huis voor advies. Bijvoorbeeld over het inrichten van een goede meldregeling of het voeren van intern onderzoek naar misstanden. Dit blijkt uit het jaarverslag 2023 van het Huis voor Klokkenluiders. Vermoedens van misstanden waarover mensen het Huis benaderden, gingen onder meer over de omgang met bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens, vermoedens van fraude of het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Daarnaast ontving het Huis, net als voorgaande jaren, veel meldingen over sociale (on)veiligheid en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De zaken die het Huis als ‘klokkenluiderszaak’ aanduidde, speelden veel in de zorg, het onderwijs en binnen gemeenten. Lees meer…

‘Barbertje moet hangen’ is een verleidelijke uitweg

18 maart 2024
Kennisbank

Culturen en systemen zijn weerbarstig, zo schreef Laura van Geest in haar periodieke column afgelopen zaterdag voor Het Financieele Dagblad. Een ‘rotte appel’ verwijderen is niet de oplossing. Echte verandering vraagt om onthaasting en reflectie, een grotere stem voor de praktijk en een sterkere positie van de zwakke spelers. Of het nu de Haagse bestuurscultuur, de omgangsvormen in omroepland of de publieke dienstverlening is: alles moet anders, verontwaardiging alom. Toch vlot het nog niet erg, met die verandering. Ook daar kun je verontwaardigd over zijn. Productiever is misschien na te denken over waarom de metamorfose op zich laat wachten. Staren we ons blind op de verkeerde oplossingen? Het debat over de nieuwe bestuurscultuur leek gericht op de rotte appelhypothese. De achterkamertjespolitiek zou het product zijn van individuen en plucheplakkers. Als zij nu eens zouden wieberen…De extreme make-over van het Haagse politieke toneel – met een premier die afscheid neemt en een formatie die wordt gedomineerd door nieuwe partijen – is dan een mooi natuurlijk experiment.
Lees meer…

Hello, tomorrow!

12 maart 2024
Kennisbank

This is the message of the “Zero Corruption Forum”. The event organized in Rome – in the prestigious spaces of the LUMSA University – by the Business at OECD (BIAC) was an opportunity to launch the “Zero Corruption” Manifesto against Corruption. At the base of the Manifesto there is the renewed Responsibility of each of us, of companies, of the public sector “we are responsible for the future” and there are the concepts that are referred to in the SDG (Social Development Goals) of the UN and in the value of stakeholders. Corruption is fought through prevention, repression and the creation of a culture of integrity, especially through classroom training dedicated to students and, in the company, involving all staff, including top management

Willen jullie meer of minder rechtsbescherming…?

26 februari 2024
Kennisbank

Rob van Gestel & Elbert de Jong

Er is politiek iets merkwaardigs gaande rond de burgerlijke rechter. Enerzijds valt in het eindverslag van informateur Plasterk te lezen dat de politieke partijen PVV, VVD, BBB en NSC het eens zijn over het feit dat wetsvoorstellen niet in strijd met de Grondwet en internationale verdragen mogen zijn, dat rechterlijke uitspraken nageleefd moeten worden door de overheid en dat de positie van de onafhankelijke rechter versterking behoeft. Anderzijds hebben de fracties van NSC, VVD, SGP, CDA, BBB, JA21, FVD en PVV op 13 februari jongstleden vóór een motie van SGP-er Van Dijk gestemd om binnen zes weken te onderzoeken of de ontvankelijkheidseisen voor belangenorganisaties die een zogeheten algemeen belang actie bij de burgerlijke rechter starten aangescherpt kunnen worden. Hoewel in algemeen belang acties vaak juist effectief kan worden opgekomen tegen de aantasting van grondrechten en mensenrechten door de overheid, zijn in de ogen van sommigen deze organisaties niet representatief.
Lees meer…

Klaas Knot voor het eerst op bezoek bij collega’s in Suriname

21 februari 2024
Kennisbank

Tijdens zijn bezoek aan Suriname was Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, afgekort DNB, op 13 februari te gast in het Torarica hotel in Paramaribo waar hij sprak over de rol van centrale banken in de samenleving. Het doel van de reis was om het belang van een goede samenwerking tussen centrale banken te benadrukken, kennis te nemen van de economische ontwikkelingen in Suriname vanuit de rol van de centrale bank en ook om persoonlijk meer te horen en te zien over de doorwerking van het slavernijverleden in Suriname. Een concreet voorbeeld van een uitdaging die de centrale bank en de overheid alleen samen kunnen aanpakken is het bestrijden van witwassen. Dat kunnen ze overigens niet zonder de hulp en inzet van private financiële instellingen. Zij zijn cruciaal als poortwachters om witwassen en terrorismefinanciering buiten het financiële stelsel te houden. Financiële integriteit waarborgen is immers niet makkelijk. Lees meer…

Gita Salden volgt Else Bos op bij De Nederlandsche Bank

16 februari 2024
Kennisbank

Gita Salden treedt toe tot de directie van De Nederlandsche Bank, afgekort DNB. Zij is momenteel CEO van BNG Bank. In haar nieuwe functie als directielid wordt ze verantwoordelijk voor de portefeuille Toezicht Pensioenfondsen en Verzekeraars en Toezicht Functies en Integriteit. De benoeming gaat in per 1 juni 2024 en geldt voor de duur van 7 jaar. Gita Salden heeft veel ervaring in de sector financiële markten. Recentelijk als bestuurder van BNG Bank en daarvoor onder andere als directeur Financiële Markten en plaatsvervangend Thesaurier-Generaal bij het ministerie van Financiën. Al met al meer dan twintig jaar relevante ervaring. Lees meer…

ECB voert klimaatinspanningen uit met focus op transitie-, klimaat- en natuurrisico’s

15 februari 2024
Kennisbank

De ECB is vastberaden om haar klimaatplannen verder uit te voeren en zal deze regelmatig evalueren. Er zijn drie aandachtsgebieden voor 2024 en 2025 vastgesteld, te weten de gevolgen van de groene transitie, de fysieke impact van klimaatverandering en de natuurrisico’s voor economie en het financiële stelsel. Wat de transitie naar een groene economie betreft, zal de ECB meer onderzoek doen naar de effecten van transitiefinanciering, groene investeringsbehoeften, transitieplannen en de invloed van de groene transitie op aspecten van onze economie zoals arbeid, productiviteit en groei. De ECB zal de resultaten daarvan ook in aanmerking nemen in haar macro-economische modellen. Ook gaat de ECB binnen haar mandaat onderzoeken of ze in het licht van deze transitie haar monetaire beleidsinstrumenten en portefeuilles verder moet bijsturen.
Lees meer…

CoSP10 – de december conferentie van het VN anti-corruptieverdrag: deels succesvol

12 februari 2024
Kennisbank

Tussen 11 en 15 december jongstleden vond de tiende Conferentie van de Staten (CoSP) plaats in Atlanta, Verenigde Staten. De deelnemende landen zijn met elkaar verbonden via UNCAC en strijden tegen corruptie. UNCAC is de afkorting van United Nations Convention Against Corruption. Het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie is het enige legaal bindende multilaterale anti-corruptieverdrag ter wereld. Het verdrag werd ondertekend in 2003 door de Algemene Vergadering van de VN, en trad in werking in 2005. Ondertussen zijn 185 VN-landen Partij. De plenaire bijeenkomst, in de vorm van de Conferentie van de Staten die Partij zijn, is opgericht om de capaciteit van, en samenwerking tussen, de Staten te verbeteren. Daarbij wordt de implementatie van de UNCAC geanalyseerd en actief gepromoot. Tijdens elke bijeenkomst van de CoSP, welke voor het eerst in 2006 plaatsvond, kunnen er daarnaast resoluties aangenomen worden die artikelen uit het verdrag verder uitwerken of nieuwe punten toevoegen. Lees meer…

Vijf GRC uitdagingen voor de komende tijd

09 februari 2024
Kennisbank

Frank Walraven

In de wereld van Governance, Risk en Compliance (GRC) zijn veranderingen constant en onvoorspelbaar. Om voorbereid te zijn op wat dit jaar te bieden heeft, hebben we onlangs met een aantal experts uit de sector gesproken. Hun inzichten wijzen op een cruciale verschuiving naar een holistische en veelzijdige benadering van risico’s en de compliance functie. Voor risico en compliance managers wordt het komende jaar een tijd van uitdagingen én kansen. Laten we hieronder eens kijken naar de vijf GRC voorspellingen die de komende jaren de koers van GRC zullen gaan bepalen. Lees meer…